29.11. Västäräkistä vähän enemmän - a 1cy male Amur Wagtail -type White Wagtail in Lahti

Pekka Saikko, well-known Finnish bird artist and ornithologist, found a presumed Amur Wagtail in Lahti, Kujala, southern Finland, on November 27th. Below some pics with captions in English.


Pienten logististen järjestelyjen jälkeen starttasin sunnuntaiaamuna varhain Peten kyydillä kohti Lahtea, josta Pekka Saikko oli perjantaina löytänyt hienon ja harvinaisen - Amurinvästäräkin! Lintu oli ollut paikalla vielä lauantaina aamupäivällä, mutta pysytellyt loppupäivän poissa bongareiden näköpiiristä. Suomessa on kyllä totuttu keltavästäräkin alalajeihin ja muunteluun, mutta västäräkin alalajit (ehkä yarrelliita lukuunottamatta) ovat yleisesti jääneet vähemmälle huomiolle.

Saavuimme paikalle valoisassa kello yhdeksän jälkeen, samaan aikaan harmaapäätikkanaaraan kanssa. Koska västäräkistä ei selvästikään ollut vielä havaintoa, suuntasimme etsimään lintua lähistön maakasoilta. Samassa kuului västäräkin lentoääntä ja tummaselkäinen lintu laskeutui maakasojen taakse valkoiset peitinhöyhenet loistaen, nousi uudelleen lentoon ja pudottautui kohti vesiallasta lähistöllä. Tovi ripeää kävelyä ja altaan reunalta lintu oli heti hyvin hallussa, vain 50m päässä. Kerrassaan hieno ja silmiinpistävän näköinen lintu!

Wagtail spotted!
Aamuksi paikalle oli vaivautunut parikymmentä bongaria. Västäräkki kiersi allasta vesirajassa ja poimi menestyksellä hyönteisiä altaan reunalta jatkuvasti. Katseltuani väiskiä kaukoputkella parikymmentä minuuttia asetuin kameran kera altaan laidalle odottamaan. Lintu lähestyikin lupaavasti muttei lopulta tullut kovin lähelle, joten hämärissä räpsityt kuvat jäivät dokumenttiasteelle. Kuvista erottuu kuitenkin määrityksen kannalta olennaisia tuntomerkkejä.

An eastern White Wagtail with pure white coverts, dark lead grey back, whitish underparts and face and striking black cap.
Lintua pidetään yleisesti amurinvästäräkkinä (Amur Wagtail, Motacilla alba leucopsis), joka esiintyy laajalla alueella Kaakkois-Venäjän Amurista ja Ussurista Pohjois- ja Etelä-Korean kautta Koillis-Kiinaan ja aina Japanin eteläosan Honshuun saakka. Alalajista tunnetaan aikaisemmin vain kaksi havaintoa WP:ltä: Brittein saarilta 5.-6.4.2005 (koiras) sekä Norjasta 1.-2.11.2008 (naaras).

Very white below, slight yellowish tone to face, small and restricted breast patch
In some pictures, few dark grey feather tips seem to connect breast patch to wing
Black cap is sharply demarcated from dark slate-grey back and reaches just front of eye. In this picture breast patch doesn't connect to wingbend.
Seuraavast kommentit perustuvat Alströmin ja Mildin Pipits and Wagtails -kirjaan, sekä Rowlandsin juttuun "Proposed criteria for BBRC assessment of claims of ‘Amur Wagtail" British Birds -lehdessä (.pdf).

Amurinvästäräkki on olennaisesti hyvin valkopäinen lintu. Lahden linnulla otsa on valkoinen, mutta päälaen etuosa on selvärajaisesti musta ja ulottuu jonkin verran silmän etupuolelle. Joissakin kuvissa näyttäisi erottuvan äärimmäisen heikko, kapea ja diffuusi silmäntausjuovan aihe niskaan. Tämä on keinotekoinen efekti ja johtuu hyvin heikosti vaaleanharmaiden korvanpeitinhöyhenten "jakauksesta" sekä ehkä myös kulumisesta, kastumisesta tai likaantumisesta, eikä todellisuudessa viittaa lugensin tai oculariksen vaikutukseen. Ainakaan omissa kuvissani ei erotu tummaa pigmenttiä tällä alueella. Pilvisessä valaistuksessa heikosti erottunut kellertävä sävy otsan, ohjaksen ja leuan alueella viittaa nuoreen lintuun.

Dark above, almost pure white below, with striking bold white wing-covert band
Whitish, open face and white flanks
Linnun alapuoli on laajalti silmiinpistävän puhtaanvalkoinen, kupeilla erottuu ainoastaan hyvin heikosti vaaleanharmaata sävyä, mikä on sallittua ensimmäisen talven linnulle mutta voi toisaalta johtua myös siitä, että kupeiden höyhenet ovat hieman epäjärjestyksessä ja harmaat tyvet kuultavat läpi. Linnun kurkku on valkoinen ja musta rintalappu on varsin pieni eikä ulotu kovin alas rintaan. Monissa kuvissa kurkkulappu näyttää irralliselta ja sen muoto vaihtelee riippuen linnun asennosta. Joissakin kuvissa kurkkulappu yhtyy reunoista hyvin kapealti siiventaipeeseen, mutta ei kuitenkaan ulotu ylös kaulan sivuille. Amurinvästäräkki on ainut västäräkin alalaji, jonka juhlapukuisella koiraalla on kokonaan valkoinen kurkku (vaaleaselkäisellä baicalensiksella kurkun yläosa on tosin myös valkoinen).

Longest tertial has sharply demarcated, thin pure white margin. Lower back, rump and longest uppertail-coverts are black or dark blackish-grey
Small black centres of greater coverts 'shine through' and all greater coverts are of same age. Median coverts pure white. Jet-black uppertail-coverts visible.
Isot ja keskimmäiset peitinhöyhenet ovat hyvin silmiinpistävästi valkoiset muodostaen laajan valkean vyön siivelle. Muista mustaselkäisistä alalajeista samanlainen kuviointi on alboideksella ja lugensilla, sekä harmaaselkäisillä personatalla ja oculariksella. Ensinmainitut sulkeutuvat pois linnun laajasti valkean pään perusteella ja jälkimmäiset jo selän tummuudesta. Isojen peitinhöyhenten mustat keskustat kuultavat heikosti läpi. Sekä maastossa, että kuvien perusteella isot peitinhöyhenet vaikuttavat keskenään saman ikäisiltä, vanhan linnun tyyppisiltä. Keskimmäiset peitinhöyhenet ovat kokonaan puhtaan valkeat.

The longest tertials are fresh and moulted, while the shortest tertials are abraded, unmoulted and juvenile.
Yläperä ja pisimmät pyrstön yläpeitinhöyhenet ovat mustat tai mustanharmaat, kuten myös tertiaalien keskustat, alula sekä pienet peitinhöyhenet. Pisimmän tertiaalin reuna on kärkeen asti selvärajaisesti ja kapealti puhtaanvalkoinen, keskusta syvänmusta ja tertiaali vaikuttaa hyvin tuoreelta. Kaksi lyhintä tertiaalia ovat reunoistaan likaisemman harmaanvalkoisia, reunuksen väriraja on diffuusi ja ne ovat selvästi kuluneemmat, vaihtumattomat nuoruuspuvun tertiaalit. Selkä on tumman grafiitinharmaa, seassa on myös hieman tummempia höyheniä ja väriraja mustaan päälakeen on jyrkkä.

Very striking in flight, with dark back and pure white covert-bar. Lesser coverts black or dark blackish-grey, and secondaries with rather wide white margins in outer web.
Pure white below with tiny breast patch and open white face. Two outernmost retrices (T5 & T6) seem to be wholly white.
Lentävä lintu on silmiinpistävän kontrastikas tumman selän ja valkoisten peitinhöyhenten vuoksi. Myös kyynärsulkien reunat ovat leveälti valkoiset ja käsisulkienkin reunoissa lienee valkoista. Kuvassa kaksi pyrstösulkaa erottuu puhtaanvalkoisina, varmaankin uloimmat sulat T5 ja T6 (olettaen että pyrstöstä ei puutu reunasulkia). Myös mustat pienet peitinhöyhenet erottuvat kuvassa. Lennossa rintalappu vaikuttaa hyvin pieneltä ja irralliselta ja alapuoli laajasti puhtaanvalkealta.

Linnun pukutuntomerkit sopivat siis hyvin leucopsis -alalajiin, joskin päälaella on suhteellisen paljon tummaa. Ensimmäisen talven linnut ovat kuvausten perusteella yleensä melko vaaleanharmaaselkäisiä (ja siksi sekotettavissa harmaaselkäiseen baicalensis -alalajiin). Rk:n tehtäväksi jää joka tapauksessa alalajin sulkasatoon, muunteluun ja välimuotoisten yksilöiden poissulkemiseen perehtyminen.

Kuulin linnun lentoäänen useamman kerran mutta suhteellisen etäältä ja linnun lentäessä lähinnä poispäin, jolloin se kuulosti lähinnä västäräkiltä. Jotkut linnun paremmin kuulleet ovat kuvailleet ääntä korkeammaksi tai kirkkaammaksi kuin alballa. Petteri Mäkelä mainio äänite linnun kutsuäänestä on kuunneltavissa täällä. Alla Petterin kuvaama video, josta näkyy hyvin mustan rintalaikun pieni koko.


Xeno-canton amurinvästäräkkiäänitteiden nauhoituspaikoilla on samalla taltioitu mm. mustakulmakerttunen (Acrocephalus bistrigiceps), amurin- ja ussurinuunilinnut (Phylloscopus coronatus & tenellipes), harmaaselkärastas (Turdus hortulorum), ruskosieppo (Muscicapa latirostris), sinikaapusieppo (Cyanoptila cyanomelana), sinisatakieli (Larvivora cyane), idänviherpeippo (Carduelis sinica) ja niittysirkku (Emberiza cioides) - joku näistä olisi houkutellut paikalle enemmänkin bongareita? Onpa amurinvästäräkki tavattu harhailijana mm. Australiassa, joten kaukaisesta vieraasta on kyse!

RK on tarkastanut havainnon ja hyväksynyt linnun leucopsis -alalajin 1kv koiraaksi. Katsaus löytyy täältä. (.pdf)












Kommentit